Een natuurlijk ontstaan

De liefde voor muziek bracht ons op 16-jarige leeftijd samen bij Pinkpop. Door samen op te groeien en getuige te zijn van elkaars hoogtepunten en dieptepunten is er een diep gewortelde vriendschap ontstaan.

Na onze studies aan de Hogeschool van Utrecht hebben we beiden jarenlang gewerkt in de hulpverlening. Onze wekelijkse danslessen hielden ons in balans en in verbinding met elkaar.  Naast onze liefde voor dansen en muziek ontstond er heel Natuurlijk een gedeelde passie voor het systemisch werk. Brenda specialiseerde zich daarnaast als tekentherapeut en Els als lichaamsgericht therapeut.

De bodem van onze vriendschap bleek vruchtbaar te zijn. In de afgelopen jaren zijn we naast onze individuele praktijken steeds meer gaan samen werken. Samen lesgeven, leren en ontwikkelen, wat een feest! Door het samenkomen van onze kennis en expertise ontstond er iets nieuws, het doorgeven hiervan voelt als het volgen van de natuurlijke stroom. 

Centrum Natuurlijk is een plek voor mensen die verlangen naar een natuurlijk zijn. Een manier van leven waarin het niet enkel kan gaan om bloei en groei, maar waar er ook ruimte is voor verval en snoei. Zodat mensen weer dichtbij hun eigen natuur kunnen komen en alles uit hun leven halen wat er in zit. Mensen die hun eigen basis kennen en voelen zodat zij bodem kunnen geven aan anderen. Vanuit dit vertrekpunt ontstaat ruimte voor de natuurlijke beweging van de ander.

Wij kijken ernaar uit om vanuit hier samen te werken en anderen te inspireren. Een bijdrage te kunnen leveren zodat professionals hun werkwijze spelenderwijs kunnen verdiepen. Dat is onze missie. 

“Het leven moet vooruit geleefd worden en achterwaarts begrepen”

– KIERKEGAARD

Brenda van Alst-Schut

Systeem therapeutisch werker en tekentherapeut
www.praktijkeigenwijze.com

Als oudste dochter ben ik gewend om zichtbaar te zijn. Ik heb me groter te moeten maken dan ik was. Hierdoor leerde ik me uit te spreken en pijnpunten bespreekbaar te maken. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik op werkplekken terecht kwam die veel van mij vroegen en waar ik, met vallen en opstaan, mij steeds meer kon verbinden met mijn eigenwijsheid. Ik probeerde trouw te blijven aan mijzelf en kwam hierdoor geregeld in situaties terecht die niet comfortabel waren. Ik moest mezelf ondertitelen en ik voelde mij niet altijd begrepen door mensen in mijn werkomgeving. Dit heeft mij er toe uitgenodigd om mijn eigen plek en familiesysteem verder te onderzoeken. Door mezelf te verdiepen in mijn eigen familiesysteem kwam ik erachter wat ik allemaal bewust en onbewust meenam in mijn werk als professional (kwaliteiten en valkuilen). Dit heeft ervoor gezorgd dat ik mijzelf kan navigeren door mijn eigen familiesysteem en niet meer verdwaal in andere systemen.

Door het werk in de jeugdzorg zie ik hoeveel pijn en rouw er kan zijn binnen gezinssystemen. Families die verlies ervaren door o.a. uithuisplaatsingen waardoor de gezinsrelaties ernstig verstoord raken. Het raakt mij dat trauma’s binnen gezinssystemen regelmatig onvoldoende in beeld komen door het tekort aan ondersteuning, kennis of het gebrek aan vertrouwen.

Anderzijds voel ik hoeveel er wordt gevraagd van jeugdzorgprofessionals en hoe lastig het is om daarin een balans te bewaken.

Ik voel een noodzaak om hier een positieve bijdrage aan te leveren.

Vanuit mijn praktijk heb ik mij de afgelopen jaren ingezet voor  het Simba Familiezorg project,  tekentherapie en systemische ondersteuning voor gezinnen.

Met Centrum Natuurlijk wil ik bijdragen aan het opleiden van jeugdzorgprofessionals, mijn kennis en ervaring delen. Een plek creëren waar professionals samenkomen, waar je mag leren zonder het direct te hoeven weten of te kunnen.

Els van der Mooren- Zandstra

Lichaamsgerichte en systemische therapie
www.praktijkmetaandacht.nl

Hi, mij naam is Els, ik ben 45 jaar en woon samen met mijn man en twee tienerdochters in Ermelo. We wonen naast het bos en ik ben daar een aantal uur per week te vinden met onze lieve hond Dorus. Eén van mijn grootste hobby’s is dansen, daarnaast heb ik de luxe heel fijn werk te mogen doen, wat ook bijna als een hobby voelt.
Dat is wel eens anders geweest. Al ruim 25 jaar werk ik nu met mensen. Mijn vertrekpunt als zusje van een gehandicapte broer, maakte dat mijn rol als hulpverlener heel natuurlijk voelde. Van jongs af aan was ik gewend aan zorgen voor en omkijken naar. Omdat ik intuïtief meestal voelde wat er niet werd gezegd en wat er nodig was, was mijn rol als professional geen makkelijke weg.
Nadat ik was omgevallen en niet meer op kon staan, werd ik me pas bewust wat mijn vertrekpunt werkelijk voor mij betekende en hoe dit van invloed was op mijn positie als professional. Ik had voor die tijd geen idee dat ik zoveel waarnam en regelmatig ook overnam. Het systemisch werk maakte me bewust van mijn plek in mijn familiesysteem. Ik ontdekte dat dingen die in mijn (voor)ouderlijke lijn waren gebeurt meer invloed op me hadden dan ik voor mogelijk hield. Ik kreeg zicht op diepgewortelde patronen en kon in mijn lichaam voelen hoe ik mijn familie met alles erop en eraan in mezelf meedraag. Vanuit mijn eigen plek kon ik beter benoemen wat ik waarnam. Verder voelde ik me veel levendiger, ervaarde meer kracht en zelfvertrouwen en er kwamen steeds meer kansen op mijn pad. Ik mocht trainingen en workshops ontwikkelen. Zo heb ik andere professionals kunnen inspireren, zodat zij meer bewustzijn kregen op hun plek en alles wat daarbij hoort.

Door mijn eigen proces, opgebouwde kennis en doorleefde ervaringen kan ik mensen ondersteunen om de reis naar binnen te maken. Ruim 9 jaar geleden is hieruit Praktijk met Aandacht ontstaan. Een ruimte voor wie vastloopt in het leven en weer in beweging wil komen. Een plek voor mensen die verlangen naar meer bewustwording en persoonlijke en/ of professionele groei.

Mensen in hun natuurlijke beweging laten komen is het uitgangspunt geweest in alles wat ik heb gedaan.

Vanuit Centrum Natuurlijk geef ik mijn kennis en ervaring met veel liefde door. Een fijne plek waar we als professionals met en van elkaar kunnen leren.

‘alles wat samenkomt kan in overvloed worden gedeeld’

‘Alles wat samenkomt kan in overvloed worden gedeeld’

Waar wil jij meer over weten?

SBB

Deze opleiding is ontwikkelt voor mensen die beroepsmatig te maken hebben met het functioneren van systemen

5

Trainingen

Wil jij je verder verdiepen in jouw vakgebied? Kijk hier bij ons aanbod in trainingen

5

Workshops

Wil jij op laagdrempelige wijze kennismaken met het systemisch werk, lichaamswerk en/of de tekentaal? Kijk hier voor ons aanbod
5